Villiers Historie

Villiers is een Brits bedrijf dat zelf weinig motorfietsen maakte, maar vooral bekend is door de inbouwmotoren die door vele andere motorfietsmerken werden toegepast.
The Villiers Cycle Components Co, later The Villiers Engineering Co. Ltd., Wolverhampton (1913-1975).
Dit Engelse merk uit Wolverhampton werd opgezet door Charles Marston in 1898. Hij was de oudste zoon van John Marston. Villiers zou aanvankelijk pedalen voor Sunbeam-fietsen maken, maar later maakten ze vooral het gepatenteerde Free Wheel.
In 1911 ging men motorblokken maken en het eerste blokje, dat in 1913 op de markt kwam, was zeer succesvol. Villiers-blokken werden zeer gewild en in 1956 werd het 2.000.000e exemplaar gemaakt. Ook de Villiers-vliegwielmagneet werd over de hele wereld beroemd.
In de vroege jaren zestig werd het bedrijf overgenomen door Manganese Bronze Bearings, dat ook al eigenaar was van Norton, AJS en Matchless. Het bedrijf ging Norton-Villiers heten, en na de overname van Triumph werd het NVT (Norton-Villiers-Triumph). De motorblokken werden nog steeds in de oude Villiers-fabriek gemaakt. In 1962 werd onder de merknaam Villiers een 500 cc v-vier-motorfiets gebouwd.
Na de sluiting van de Norton-fabriek ging ook de productie van Norton naar Wolverhampton. Toen de productie van de Norton Commando in 1975 werd beŽindigd sloot de Villiers-fabriek.

Villiers Historie
Villiers Engineering Co Ltd
Sir Charles Marston oprichter van Villiers Engeneering Co Ltd
Frank Farrer de grote drijfveer van Villiers
Norton Villiers Works, Marston Road 1961
The Villiers Cycle Components Co was te vinden in 1898 bij John Marston en fabriceerde fiets pendalen voor Sunbeam fietsen.


De fabriek was zo succesvol dat snel meer pendalen gefabriceerd
werden dan dat er nodig waren,  Zo werd er besloten de overproductie aan te bieden aan andere fiets fabriekanten.
Een interessante architectonisch en karakteristieke
ingang van de Villiers fabriek waren de ijzeren poorten.

De indrukwekkende ijzeren poorten en de stenen pilaren ernaast waren de originele poorten van de Convent Lodge te Tong Castle, Shropshire.
De poorten werden verwijderd en weer opgebouwd als de
hoofdingang van de Villiers fabriek in Marston Road.
De productie groeide en in 1911 de fabriek produceerde
zijn eerste benzine motor.
In 1912 de Villiers Engineering Co Ltd was opgericht
en was in bedrijf tot de 1970's.
Villiers krukassen worden gesmeed

Villiers Garage